2016 September
September är kronhjortarnas månad, deras brunstperiod. Mitt på dagen var det dock andra djur som var aktiva men framåt kvällningen kom hjortarna fram. De flesta syntes inte utan vi hörde bara deras bröl. Men på slätten vid Tegelbruksdammarna (på väg mot Utsikten) gick platshjorten med sina hindar och det blev många foton på dem. När vi stod där med bilrutorna öppna hörde vi tre andra hjortar bröla i närheten. Det var en mäktig känsla.
Några bilder från den 8 Oktober. Nu fanns inte många djur på slätterna utan de jag såg höll sig ganska långt in bland träden. Med sina vinterpälsar smälter de in i naturens färger och det är verkligen "oktobermurrigt" - härligt tycker jag, eftersom hösten är min favoritårstid.
December- några bilder från den 9:e december avslutar 2016.

2016. Visentkalvens vådliga "swimrun". Den 16 augusti fick jag bevittna något jag aldrig tidigare sett. En liten visentkalv, bara några veckor gammal, tog sin första simtur, som snarast kan sägas blev ett "swimrun" då han också sprang en hel del.
Några vuxna visenter hade gått ut i sjön för att kalasa på näckrosor. På andra sidan sjön gick en ung ko med sin lille kalv. Jag stannade bilen för att ta några foton. Kon gick ner i vattnet för att dricka medan hennes lille skuttade omkring i gräset. Rätt som det var började kon gå allt längre ut i vattnet. Som om hon helt glömde bort att hon är nybliven mamma..  började hon simma ut mot de andra visenterna. Förmodligen blev längtan efter godiset näckrosor oemotståndlig för henne.
   Först tittade kalven efter henne, sedan började han springa fram och tillbaka i rasande fart utmed vattnet. Plötsligt, med ett rejält skutt, kastade han sig i vattnet - och jag hörde mig själv utbrista "jisses!!!" när jag insåg vad som hände. Det blev mycket plaskande, för han hade aldrig simmat förut. När han kommit sex- sju meter ut såg han lite panikslagen ut då han inte bottnade längre. Istället för att simma ut till mamma, eller vända tillbaka, vände han åt höger och började simma mot den lilla viken.
Jag är mycket väl medveten om, att vilda djurungar KAN simma men i vissa ögonblick såg det onekligen ganska vådligt ut. Det var inte helt utan oro jag fortsatte att fotografera den lilles kämpande.
Händelseförloppet fick till sist ett lyckligt slut - och jag fick en ganska unik bildserie på flera hundra kort. Här presenteras ett urval av bilderna.

2016 Januari - Augusti

Bilder 2015

Bilder 2014
© Christina Sandin

Bilder 2013 © Christina Sandin