Davidshjortar Davidshjortar

Davidshjortarna
Jag har följt davidshjortarna sedan de kom från England på hösten 2014 och placerades i karantän. Under tiden de var i karantänshägnet har jag tagit kort på dem från vägen, varje gång jag har besökt Eriksberg.
I mitten på juni 2016 släpptes de ut i safariparken och kunde från den dagen njuta av "hela paradiset".
Sedan dess har jag tagit mängder med foton på dem och det är så spännande att ha fått förmånen att se hur väl de har acklimatiserat sig på Eriksberg. Att de mår bra är ingen tvekan om, vilket deras reproduktion vidimerar.
I april 2015 hade de fem kalvar fötts (i karantänshägnet). 2016 var det fyra kalvar, 2017 och 2018 var det sju kalvar. Med tanke på att davidshjortar har ganska svårt med sin reproduktion är det roligt att konstatera, att de har fått så många kalvar som har klarat sig. 2019 föddes 10 kalvar och 2020 åtta.
Här har jag slagit samman bilder på davidshjortarna från 2016 - 2018 och samtidigt tagit bort väldigt många bilder, som tidigare varit publicerade i detta album. (De tre första bilderna är från 2015).

 

Davidshjortarna 2019. Detta år föddes 10 kalvar

 Davidshjortarna 2020. Åtta kalvar föddes i år

2020 Djurbilder

2019

2018 - 2013

Fåglar 2019 - 2020

Fåglar 2013 - 2018 Eriksberg

Flanviken Flanviken

NATUREN
Naturen på Eriksberg är vacker och mångskiftande. Här finns ett stort antal trädarter och därmed olika sorters "skogsområden", gammalt stenigt odlingslandskap, berghällar och slätter, klippor och strandängar invid havet. Färsksjön är det vatten som inte går att missa med sina mängder av näckrosor men det finns även många små vatten där både djur och växter trivs.
Förutom att rikta kameran mot djuren fotograferar jag mycket av naturen. Det jag fascineras av är, hur samma motiv ter sig på helt olika sätt  beroende på väder och ljusförhållanden, vilken vinkel man ser det ifrån, om det är morgon, mitt på dagen eller kväll eller om det är vår, högsommar eller sensommar. Likaså tycker jag om allt det vackra och spännande som plötsligt fångar min blick när jag
kör safarislingan. Sådana glimtar går rakt in i min själ och jag försöker föreviga dem med kameran.
En del av dessa "glimtar" finns även i albumet "Naturkonst".

Näckrosor. I Färsksjön finns "ett hav" av näckrosor. Förutom de röda som sjön är mest känd för, finns också rosafärgade, vita och gula. Av de gula finns även en ovanligare sort, vilken sannolikt är av Nordamerikanskt ursprung. Både blomma och blad skiljer sig från den vanliga svenska gula näckrosen. Där växer även en sort som är svagt svavelgul eller svagt pistagegrön. Denna näckros är helt klart en mutation men det är ännu inte fastställt på vilket sätt den har muterat för att ge den ovanliga färgen på blommor och blad.
De flesta bilder är från Färsksjön men några är tagna vid andra små vatten där näckrosor etablerat sig.