Havsörn Havsörn


"Fåglar öppnar ett fönster till en annan värld, om man bara ger dem en chans. De avslöjar hemligheter och ett annat sätt att se. Det må vara en fågelvärld men den blir en följeslagare och förändrar ens liv. Fåglar utövar den magin även om man inte kan deras namn - fast namnkännedom får väl ses som en vänlig gest. Fåglar påverkar oss om vi ger oss tid att betrakta dem."

                                                                                    Lyanda Lynn Haupt

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Det är inte endast visenter, hjortar, vildsvin och mufflonfår som finns på Eriksberg utan det är också hemvist för ett stort antal fågelarter, stora som små. Grågäss, vitkindade och kanadagäss är stora nog att synas tydligt (och de hörs också). Av rovfåglar ser man ofta havsörn, ormvråk, röd glada och - från slutet av mars/början av april till september - fiskgjuse. Det finns även duvhök och sparvhök, även om de kanske inte är lika lätta att få syn på när man kör safarislingan. Ibland har man tur och får se bivråk och den lilla snabba lärkfalken. I något gammalt hålträd händer det att en kattuggla sitter och kurar. Korpar finns det ganska gott om och de ser man varje gång man besöker Eriksberg.
En hel del olika andfåglar finns både i Maraviken vid Utsikten och i de olika små vatten som finns på området. Vidare finns det många arter av det vi vanligen benämner "småfåglar" och de är alltid tillgängliga - och intressanta - att studera.
 

2021