Kråkor
Dessa vardagliga gråsvarta fåglar, har en särskild plats i mitt hjärta. Det är intelligenta fåglar som kan lära sig olika saker och det är fantastiskt lärorikt och underhållande att iaktta dem.
När man har förmånen att få vara nära dem inser man snart, att de är vackra, har olika "minspel", är påhittiga, fulla av hyss och  lekfulla. Men de kan också drabba samman om någon "känner sig förorättad" och ofta deltar fler i upptuktelsen av den som "betett sig felaktigt". Att studera deras inbördes interaktion är intressant och väldigt roligt - som en gratis cirkusföreställning.

2015 - 2016


Kajor är på sätt och vis typiska stadsfåglar även om de också finns i den "naturliga" naturen. Liksom kråkor är de vanliga och många människor har nog en negativ inställning till dem. Jag tycker att de är otroligt intressanta att studera och eftersom de finns i min omedelbar närhet, ser jag dem varje dag. Från höst och fram till tidig vår kommer de i tät formation och slår sig ner i sina sovträd och jag somnar gott till deras "småprat", eftersom sovträden är utanför mitt fönster.
   Tillhörande kråkfåglarnas släkte är kajor intelligenta och läraktiga och ofta inbjuder deras upptåg till leende. Och vem kan undgå att bli road av att se en kajunge, som, med beundransvärd envishet, tigger mat från föräldern?  
Kajor är inte "bara" gråsvarta fåglar - de är individer med olika utseende och "temperament". Utan dessa charmiga, familjekära fåglar vore staden ganska tom och tyst och påtagligt fattigare.