Stadsbilder 2019 och tidigare

Från 2019 och tidigare.  Här är blandade bilder djur och natur, tagna både ute i naturen och inom "stadens hank och stör".

Fåglar 2019

Fåglar 2018 - 2013

Skäggdoppingar. Mitt i stan häckar skäggdoppingar och de återkommer varje år. Om det är isfritt har de första paren anlänt redan i slutet av mars. Varje vår är det lika roligt att följa deras häckning, från uppvaktningen till dess ungarna har blivit stora nog att klara sig själva. Det förflyter lätt ett par tre timmar när jag besöker doppingarnas lilla ö.
Bilder 2015 - 2017

Kråkor
Dessa vardagliga gråsvarta fåglar, har en särskild plats i mitt hjärta och jag har under ett par år följt de som vistas på Stumholmen. Det är intelligenta fåglar som kan lära sig olika saker och det är fantastiskt lärorikt och underhållande att iaktta dem.
När man har förmånen att få vara nära dem inser man snart, att de är vackra, har olika "minspel", är påhittiga, fulla av hyss och  lekfulla. Men de kan också drabba samman om någon "känner sig förorättad" och ofta deltar fler i upptuktelsen av den som "betett sig felaktigt". Att studera deras inbördes interaktion är intressant och väldigt roligt - som en gratis cirkusföreställning.


Kajor är på sätt och vis typiska stadsfåglar även om de också finns i den "naturliga" naturen. Liksom kråkor är de vanliga och många människor har nog en negativ inställning till dem. Jag tycker att de är otroligt intressanta att studera och eftersom de finns i min omedelbar närhet, ser jag dem varje dag. Från höst och fram till tidig vår kommer de i tät formation och slår sig ner i sina sovträd och jag somnar gott till deras "småprat", eftersom sovträden är utanför mitt fönster.
   Tillhörande kråkfåglarnas släkte är kajor intelligenta och läraktiga och ofta inbjuder deras upptåg till leende. Och vem kan undgå att bli road av att se en kajunge, som, med beundransvärd envishet, tigger mat från föräldern?  
Kajor är inte "bara" gråsvarta fåglar - de är individer med olika utseende och "temperament". Utan dessa charmiga, familjekära fåglar vore staden ganska tom och tyst och påtagligt fattigare.
 


Nattfjärilar är en grupp fjärilar som inte är lika "synliga" och välbekanta som dagfjärilarna, eftersom de bara sällan visar sig tillfälligt under dagtid.
De är emellertid otroligt vackra med sina glänsande vingar i rika mönster. Att på nära håll se dem är mycket fascinerande. Att nattetid spänna upp duk och tända lampa lockar många olika flygfän och ger bra möjlighet att fotografera dem.

Dagfjärilar och insekter

Dagfjärilar hör sommaren till när de färgsprakande och snabbt fladdrar från blomma till blomma. De är betydligt vanligare att se än deras nattliga släktingar.
Insekter finns överallt och alltid och är också intressanta.