Basareholmen är belägen strax utanför Stumholmen, bara några hundra meter från fastlandet. Under sommaren kunde man åka skärgårdsbåt dit. Två olika båtar, kallade "Hop-on-hop-off", gick omlott till och från öarna kring Karlskrona. Detta var något jag gladde mig över att kunna nyttja, då jag alltid har tittat ut mot den lilla ön när jag varit på Stumholmen och önskat att jag kunde komma dit. Ofta, särskilt vintertid, sett havsörn sitta på den gamla skansen och spana.
Försedd med kameror, ryggsäck innehållande matsäck, tog jag första båten ut till Basareholmen en morgon. Det blev en fantastisk dag, jag njöt av vädret och fågellivet på och runt ön och jag fascinerades  över de byggnader som står kvar sedan flydda tider. Jag blev kvar till sista båtturen tillbaka till stan. Båten och besättning var densamma som jag åkte ut med och tjejen som var "konduktör" såg lite förvånat på mig när jag gick ombord. Hon sade, att hon trodde att jag hade åkt tillbaka med den andra båten för länge sedan. Jag svarade att jag kunde ha stannat till dagen därpå - om jag bara hade haft tillräckligt med mat med mig. Det var helt sant!
Sant var också att jag troligen var den enda besökaren, som åkt ut med Hop-om-hop-off"- båtarna och som hade tillbringat en hel dag på Basareholmen. Enligt vad den trevliga "konduktören" visste, brukade besökare åka därifrån redan med nästkommnade båt.